2arrangementsbilde-offentlige-innkjop-14.11.23

Frokostmøte om utslippsfrie bygge- og anleggsplasser

Utfordringen fremover er å gå fra fossilfrie til utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. Vi har utfordret kommuner, bedrifter og gründere til å dele erfaringer, kunnskap og krav ved anbud. Tett dialog med entreprenør tidlig i prosessen, og tydelige krav i anbud og kontrakter kan være nøkkelen til fremdrift for å få utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.

Vi inviterer til frokostmøte med informasjon om fordeler og utfordringer med utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.

PROGRAM:
07:45: Frokost og kaffe
08:15: Velkommen ved Solveig Nilsen, daglig leder Bølgen bærekraftsenter
08:20: Agder Gruppen ved leder Innovasjon og forretningsutvikling Kjell Vidar Hamre
Presentasjonen i pdf
08:35: Stavanger kommune ved spesialrådgiver anleggsprosjekter Tord Carlsson
Presentasjonen i pdf
08:50: Spørsmål og kaffepåfyll
09:00: MEF ved distriktssjef Julie Rosenlind Falch
Presentasjonen i pdf
09:05: Kristiansand kommune ved produksjonssjef Glen Allan Eikeland/Kjell Arild Vetrhus /Ragnhild Jøssang
Presentasjonen i pdf
09:20: Eldrift ved daglig leder Jon Arne Hammersmark
Presentasjonen i pdf
09.35: Holbæk anlegg ved personal- og HMS-ansvarlig Syvert Fossdal
Presentasjonen i pdf
09:50: Oppsummering og innspill til hvordan få flere utslippsfrie anleggsplasser
10:00: Slutt

Om innleggene:

Stavanger kommune innfører utslippsfrie bygge- og anleggsplasser
Fra 1. januar 2024 inngår dette som tildelingskriterier i alle kommunens prosjektutlysninger innen bygg og anlegg. Tord Carlsson, spesialrådgiver anleggsprosjekter i kommunen vil fortelle om prosessen, utviklingen av tildelingskrav og nye kontraktsvilkår. Stavanger har vedtatt at kommunens egne byggeplasser og anleggsområder skal være utslippsfrie i løpet av 2025. Dette innebærer en stor omlegging i kommunens prosjekter.

Kristiansand kommunes erfaring og krav til utslippsfrie bygge- og anleggsplasser
Produksjonsjef Glen Allan Eikeland i Kristiansand kommune eiendom, produksjonsavdelingen, presenterer et forsøksprosjekt på Lund med utslippsfri byggeplass og kommunens strategi for å bli utslippsfri i 2025. Eikeland deler erfaringer rundt hvilket utstyr som finnes og mangler, graden av økte kostnader og gjennomføringstid. Kristiansand kommune har i vedtatte Klima- og miljøstrategi for bygg og anlegg mål om utslippsfrie løsninger i 2025.  Kommunen gjennomfører nå piloter både for anlegg og bygg.

MEF (Maskinentreprenørenes forbund) om utslippsfrie bygge- og anleggsplasser
Hva ønsker MEFs medlemmer av rammebetingelser for å levere på fossilfrie byggeplasser? Julie Rosenlind Falch er distriktssjef for Agder hos MEF presenterer utfordringer som finnes i overgangen til utslippsfri maskinpark og anleggsplasser.

Fossilfrie maskiner og infrastruktur for utslippsfrie anleggs- og byggeplasser.
Kjell Vidar Hamre, leder av innovasjon og forretningsutvikling i Agder Gruppens avdeling i Flekkefjord deler av sin erfaring. Han har jobbet 25 år, som som mekaniker, anleggsleder, prosjektleder og de siste 10 årene med anleggsmaskiner og utvikling av disse, og er en gründerne i Agder Gruppen. Agder Gruppen er totalleverandør til tunnel og anleggsbransjen, og er ledende innen elektrifiseringen av bransjen. De leverer alle typer maskiner elektriske, og bygger om dieselmaskiner til elektriske maskiner.

Gjør byggeplassen din utslippsfri!
Tor Arne Hammersmark fra gründerbedriften Eldrift presenterer egne ladeløsninger. En 25 tonns gravemaskin har en teoretisk driftstid på 5-7 timer med 300 kWh batteri. Ved bruk av et vanlig strømuttak som finnes på byggeplassen vil det kunne lades opp i løpet av 6-7 timer.  Eldrift tilbyr ELCHARGE ladestasjon og ELSTORE batterimoduler, som kan lade batteriet halvveis på ca en time. Lad maskinen i lunsjpausen, og den fungere en hel arbeidsdag uten problemer!

Utfordringer i overgangen til utslippsfri maskinpark
Holbæk Anlegg AS er en entreprenør i Vennesla. De har investert i elektriske gravemaskiner, og tar oppdrag med alt innen graving, grunn- og betongarbeid, masseforflytning, vann og avløp, drenering og anleggsgartnerarbeid. Syvert Fossdal er personal- og HMS-ansvarlig og vil fortelle om fordeler og utfordringer de har møtt i sin satsing på å gå over til utslippsfrie maskiner.

 

Les mer om utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i DFØs veileder

Velkommen!

 

Praktisk informasjon

Tid

onsdag, 25. oktober
07:45 - 10:00

Sted

Bølgen bærekraftsenter, Dronningensgate 2A, Atriet

Pris

390,- inkluderer frokost
Bølgen-medlemmer, start-ups (maks 3 år) og studenter gratis

PÅMELDING