1arrangementer-(3)

Kompetansearena Grønn by // Grønne bygg: Naturregnskap

Naturregnskap -hva er det og hva skal vi bruke det til? Bli med på temamøte i Kompetansearena Grønn by // Grønne bygg! Denne gangen setter vi fokus på naturregnskap.

Presentasjoner fra samlingen:

Multiconsult Hva er naturregnskap og hva skal vi bruke det til?

Rambøll Erfaringer fra bruk av naturregnskap i andre land

Asplan Viak Erfaringer fra pilotprosjekter

Geo:AI HUB Hvordan kan teknologien bidra?

 

Nedbygging av natur har fått mye oppmerksomhet etter NRKs dokumentar «Norge i rødt, hvitt og grått» og «Oppsynsmannen» med Bård Tufte Johansen. Arealregnskap, naturregnskap, naturpoeng, arealnøytralitet og grå arealer er temaer som engasjerer, og arbeidet med kartlegging av naturtyper for et bedre beslutningsgrunnlag for vern av natur er i gang i mange kommuner.

Velkommen til temamøte i Kunnskapsarena Grønn by // Grønne bygg. I dette temamøter skal vi lære om prosjektbasert naturregnskap, metoder og hvordan kartlegging av natur kan bli et viktig beslutnings- og styringsverktøy. Temamøtet er spesielt interessant for reguleringsmyndigheter, kommuner, politikere, utbyggere, naturvernorganisasjoner og alle som er opptatt av byutvikling og hvordan vi forvalter naturen.

 

11:30 – 12:00 Lunsj og mingling

 

12:00 Velkommen 

 

12:10 Hva er naturregnskap og hva skal vi bruke det til?

Arne Heggland er senior miljørådgiver og biolog i seksjon naturmangfold hos Multiconsult. Han vil gi oss en gjennomgang av begreper og en forklaring på hva naturregnskap egentlig er, hvordan man kan få et naturregnskap på plass -og vi får høre hvordan naturregnskap kan brukes som et verktøy for å styre nedbygging av natur.

 

12:30 Fornybar Norge utvikler metodikk for prosjektbasert naturregnskap 

Ingrid Saunes fra Hydro Energi, en av medlemsbedriftene i Fornybar Norge, forteller (digitalt) hvorfor de ønsker å bruke prosjektbasert naturregnskap. Asplan Viak, Rambøll og Multiconsult går sammen om et oppdrag for Fornybar Norge om å utvikle en metodikk for naturregnskap. Metodikken skal baseres på allerede utprøvde og anerkjente metoder. Kan dette legge grunnlaget for en felles standard for naturregnskap i Norge? Hvor er det offentlige og reguleringsmyndighetene i denne prosessen?

 

12:40 Prosjektbasert naturregnskap - erfaringer fra pilotprosjekter

Heiko Liebel er geoøkolog og naturforvalter hos Asplan Viak og jobber med blant annet naturkartlegging, naturregnskap og naturrestaurering. Han vil vise oss eksempler på hvordan man kan jobbe med naturregnskap i prosjekter.                

       

12:50 Erfaringer fra bruk i andre land

Rambøll har kontorer i mange land og har høstet kunnskap om naturregnskap internasjonalt. Lars Jøran Sundsdal og Kristine Solberg Opofte fra Rambøll vil vise eksempler på hvordan naturregnskap er implementert og brukt i andre land som har kommet lengre enn oss. Rambøll har vært med på å utvikle og implementere prosjektbasert naturregnskap i England, det landet i verden som har kommet lengst på dette feltet. Som globalt selskap har Rambøll benyttet naturbasert prosjektregnskap i prosjekter verden over, og under COP 16 i Colombia presenterer Rambøll en global versjon av et slikt verktøy.

 

13:00 Pause med snacks og påfyll kaffe

 

13:10 Naturregnskap i Nordre Follo kommune

Nordre Follo kommune den første norske kommunen som har utviklet et naturregnskap som brukes aktivt i forvaltning og styring. Anne Holten, Kommunalsjef for samfunn, klima og miljø i Nordre Follo kommune blir med (digitalt) for å fortelle hvordan Follo jobber med arealnøytralitet.

 

13:25 Geo-data og AI: Hvordan kan teknologien bidra?

Digin (Sørlandets IT-klynge) har et pågående prosjekt om bruk av teknologi for å kartlegge og utnytte grå arealer. Lars Gunnar Stokke fra Digin og GeoAI:Hub vil presentere prosjektet og skissere noen ideer for hvordan ny teknologi kan brukes for å gjennomføre kartlegging, vedlikehold og kommunikasjon av kartdata og naturdata.

 

13:35 Debatt: Hvor går veien videre?

Vi utfordrer paneldeltakerne til å si noe om veien videre og komme med anbefalinger om hva som må på plass for å lykkes. Hva betyr dette for arealplanleggingen? Hvordan kan dette verktøyet bli verdifullt for politikere og beslutningstakere?

Det blir anledning til å komme med spørsmål til panelet. Innledere og paneldeltakere vil også være til stede etter arrangementet dersom man ønsker mer informasjon.

 

I panelet:

Arne Heggland, miljørådgiver, biolog seksjon Naturmangfold Multiconsult

Espen Reinfjord, regionleder analyse, plan og landskap Asplan Viak Sør

Gunnar Lindaas, Avdelingsleder Agder fylkeskommune analyse

Venke Moe, plan- og bygningssjef Kristiansand kommune

Hilde Waage, daglig leder EBA Agder

 

 

Praktisk informasjon

Tid

tirsdag, 29. oktober
11:30 - 14:00

Sted

Bølgen bærekraftsenter

Pris

Ordinær: 490,-
Student/grunder (inntil 3 år): 190,-
Bølgenmedlem: Gratis

Påmelding