bilde-dypdykk-2

Dypdykk i sirkulær byggebransje - GrønnPraksis 23

Bølgen bærekraftsenter inviterer til dypdykk i tema sirkulær byggebransje. Her får du korte innlegg fra en rekke aktører som deler informasjon om egne tiltak og eksempler. 

Arrangementet er både for deltakere av GrønnPraksis 23 og andre interesserte.

Sirkulær byggebransje

Hva må til for å gjøre byggebransjen mer sirkulær?

I dette seminaret får du presentert fremragende eksempler og løsninger for rehabilitering, fleksible bygg, ombrukskartlegging, ombruk og gjenvinning.

Her kan du se presentasjonene fra arrangementet i pdf:

Erlend Seilskjær
Aasmund Bunkholt
Cecilie Bjerke Skjømming
Materialbanken
Kjetil Sivertsen
Karianne Ormseth

Konferansier: Kristin Øygarden

13:30 Velkommen ved Solveig Nilsen, daglig leder Bølgen bærekraftsenter

13:35 Hvordan gjøre byggebransjen sirkulær: Om FutureBuilt og endringsyktighet
Erlend Seilskjær, prosjektleder FutureBuilt
Hva er FutureBuilt?
Hva mener vi med en sirkulær byggebransje?
Hva betyr endringsdyktighet?

FutureBuilt er et innovasjonsprogram og utstillingsvindu for de mest ambisiøse aktørene i byggenæringen. Visjonen er å vise at det er mulig å utvikle den bærekraftige og attraktive nullutslippsbyen.
Erlend Seilskjær er utdannet fra AHO og har jobbet som prosjekterende arkitekt i 10 år, hovedsakelig med transformasjon av historiske bygg. Fra 2019 har Seilskjær jobbet i FutureBuilt, med sirkulære bygg som ett av sine ansvarsområder.

13:50 Sirkulær ressurssentral: Om ny sentral for brukte byggevarer
Aasmund Bunkholt, styreleder Sirkulær Ressurssentral AS (SRAS) i Oslo

SRAS åpnet 14. mars i år og har ambisjoner om å bli en av Europas største "sentral" for brukte byggevarer.

SRAS ble skapt gjennom et samarbeid mellom Resirqel, Statsbygg og Pådriv. I denne prosessen donerte Statbygg et ca 5 mål stort byggetelt til Pådriv som er en ideel, ikke kommersiell aktør. Pådriv etablerte det 100% eide selskapet SRAS og fikk med seg Resirqel, Statsbygg, OsloBygg, Mustad Eiendom, Obos og Gjensidige som "strategiske samarbeidspartnere". Partnerne bidrar både med kunnskap/erfaring og ikke minst økonomiske ressurser.

14.05 Bjørndal Vedlikehold: Om Materialbanken for bygningsvern
Prosjektansvarlig Joakim Gitlestad, og daglig leder Erik Bjørndal fra Materialbanken for bygningsvern

Materialbanken for bygningsvern er en unik ombrukssentral i Norge som har spesialisert seg på å gjenbruke byggevarer produsert før 1940.

Materialbanken presenteres av daglig leder Erik Bjørndal, som er utdannet byggmester, og prosjektansvarlig Joakim Gitlestad, som er utdannet bygningsingeniør med spesialisering i bygningsvern. Materialbanken drives av Bjørndal Vedlikehold.

14:20 Kaffepause med forfriskninger (15 min) nydelige kaker fra Spiren kafe og fruktfat fra Extra

14:40 Gjenbruk i stedet for riving: Om prosjektet Kristinakvarteret i Tønsberg
Cecilie Bjerke Skjømming, arkitekt og regionleder i Asplan Viak
Kristinakvarteret midt i Tønsberg er renovert fra et slitent energisluk til forbildeprosjekt med passivhusstandard og Breeam excellent sertifisering. Et kontorbygg fra 80-tallet ble både oppgradert og utvidet fra 4 til 7 etasjer, og bysentrum ble styrket med flere attraktive arbeidsplasser og aktivitet. Oppdragsgiver Kaldnes vest AS.

14.55: Ombrukskartlegging: Om miljø- og ombrukskartlegging i Norconsult
gruppeleder og sivilingeniør Steinar Amlo i Norconsult.

Norconsult er en av Norges største virksomheter innen miljø- og ombrukskartlegging, med kartleggere i alle landsdeler. De har over 25 års erfaring i miljøkartlegging og mer enn 20 års erfaring i ombrukskartlegging. Kunnskapsdeling i et stort miljø sikrer et høyt faglig nivå over hele landet. Et flerfaglige miljø sikrer en god gjennomføring integrert med andre fag. 

15:10 Bygge for ombruk: Om EON Element - miljøvennlighet som økonomisk fordel i bygge bransjen
daglig leder Kjetil Sivertsen, EON Element som produsere miljøvennlige enkle bygningssystemer

EON har et unikt miljøfokus som gir økonomisk fordel til det grønne skiftet. Gjennom en banebrytende tilnærming til bygningselementer har de klart å kombinere miljøvennlighet med økonomisk bærekraft. Sivertsen vil her vise hvordan EON's byggnings elementer som er produsert uten avfall, med tradisjonelle materialer gjør at en kan bygge lavenergihus uten ekstra kostnad.

15:20 Gjenbruksmaterialer: Om betongelementer av resirkulert glass
Rolf Jakobsen, gründer, styreleder og produktutvikler i Foamrox

Foamrox er leverandør av celleglassplater til isolasjon, laget av 100 prosent resirkulert glass. Produktene gir meget lave klimagassutslipp både når det gjelder produksjon, transport og montering.Foamrox AS er en industribedrift med spesialisering innen brann, vann og frostsikring. 

15:35 Muliggjørende teknologi: Om 3D-print av betong
Karianne Ormseth, Mechatronics Innovation Lab

Karianne Ormseth jobber som prosjektansvarlig i Mechatronics Innovation Lab. Sammen med en rekke store industriaktører er de i gang med et stort prosjekt som skal ta i bruk 3D-print av betong for grønn omstilling i byggebransjen. Hun vil fortelle om prosjektet og hvordan bruk av muliggjørende teknologi vil kunne løse utfordringer og gi muligheter for en sirkulær byggebransje.

15:45-16:00 Idé-myldring, ledet av Karianne Ormseth
Overgangen fra lineær til sirkulær åpner for innovasjon og nye bedrifter. Bli med på idé-myldring og kanskje starten på noen nye gründer-eventyr?

Velkommen!

Praktisk informasjon

Tid

onsdag, 7. juni
13:30 - 16:00

Sted

Bølgen bærekraftsenter, Dronningensgate 2A

Pris

GrønnPraksis 23 deltakere - gratis
Andre - 290,-
Studenter og Bølgenmedlemmer- gratis

PÅMELDING